Si dupa cum va spuneam acum vreo 2 saptamani, va voi prezenta putin mai detaliat colectiile care mi-au placut mie cel mai mult din acest an de la gala UVT moda.
Cu toate ca am gasit cate o piesa aproape in fiecare colectie care sa imi placa, am ales doar 3 designeri, total diferiti care cred ca eu ca au avut cele mai inspirate colectii.
Dupa parerea mea fiecare piesa este vandabila si poate fi reinventata. Chiar si piesele Andreei Ciohodaru despre care ea spune ca nu au fost gandite pentru a fi vandute ,potfi reinterpretate sub forma unor jachete din colaj textil suprapus.
Colectia cu care ma identific eu cel mai mult este cea a Alexandrei Onisa, psINKelf. Piesele mi se par purtabile, usor de adaptat, dar pe cat de basic par, pe atat de unice sunt. Mi-a placut foarte mult idee de a crea si pentru copii, pe acelasi stil, pentru ca astfel demonstreaza versatilitatea colectiei.
Gabriela Roman, un mix de culturi , de texturi si tehnici pe un fond neutru. O colectie eleganta, dar nu foarte pretentioasa. Mie mi-a placut foarte mult ideea de broderie traditionala, iar faptul ca a reusit sa combine cu succes doua influente diferite ne covinge de autenticitatea ideilor care au stat la baza colectiei.
Mai departe, aveti un scurt interviu cu fiecare in parte si cateva fotografii a pieselor mele preferate din colectiile lor.
La sfarsit, am raspuns si eu la intrebarile celor 3.
Alexandra Onisa -psINKelf
- Care a fost punctul de plecare al colectiei? Inspiratia? Detaliile sunt lucrate manual?
Fiind vorba despre lucrarea de licență, a fost perfect natural să pun suflet și să transpun personalitatea mea în produsul final. În cele mai mici detalii, am încercat să aduc la cunoștiință societății că tatuajele nu sunt acele desene pe care le poartă doar pușcăriașii. Fiind purătoare de tatuaje și trăind cu conștiința împăcată că cei din jurul meu mă privesc constant ca pe o persoană rea, am vrut să expun libertatea mea de exprimare și în creații vestimentare. De la prima înțepătură a primului meu tatuaj, am știut ce responsabilitate îmi asum și trăiesc încă cu speranța că cel puțin cei care mă cunosc își vor modela mentalitatea, concretizând o evoluție în privința societății. Putem stabili asta ca fiind puctul de plecare al colecției. Inspirația a venit din multitudinea de desene pe care le urmăresc constant pe internet, pe care le preiau și le compun în povești, rezultând un adevărat fir narativ în cele mai mici detalii. Detaliile sunt lucrate digital, asta pentru că tehnologia oferă o imagistică mult mai exactă, o imagistică demnă de a fi confundată cu un tatuaj real.
- Unde ti-ai vedea purtate piesele din colectie?
Piesele colecției sunt concepute pentru a fi purtate pe stradă sau în club, locația fiind puțin importantă, deoarece conceptul presupune un manifest de introducere în societate a nonconformismului purtătorilor de tatuaje. În principiu se adresează femeilor de orice vârstă, femeilor libertine, încrezătoare, active, impunătoare și care pot accepta tatuajele ca pe o formă de artă personal expresivă. De asemenea, colecția conține piese vestimentare pentru copii, lucru care echivalează ideea de transmitere a nonconformismului următoarei generații.
- Ce suma ai investit in lucrarea de licenta? Le-ai gandit ca fiind vandabile dupa show? Carui tip de client se adreseaza?
Costurile colecției sunt un domeniu pe care aș vrea să îl mențin strict personal. Colecția este de tip pret-a-porte și este făcută pentru a fi vândută. Momentan, piesele nu sunt scoase la vânzare, dar cât de curând se va ajunge și aici.
- Ce crezi ca este esential de stiut si nu s-a predat in facultate?
Facultatea presupune o pregătire generală asupra conceptului de design vestimentar. Ce consider eu ca fiind cel mai esențial este găsirea propriului stil și încurajarea acestuia. Indiferent de idei sau modalitatea de lucru, stilul personal trebuie descoperit cel târziu în facultate, pentru a se putea stabiliza și dezvolta pe parcursul celor 3 ani de studiu.
- Daca nu ai fi conditionata de timp/bani/logistica, cum ti-ai imagina tu show-ul ideal pentru o colectia creata de tine?
În principiu, am încercat,vis-à-vis de modalitatea de prezentare a colecției mele, să transmit ceea ce doream prin intermediul melodiei, atitudinii modelelor, hairstyle și make-up. Dar dacă ar fi să aleg eu o locație, aceea ar fi cu siguranță o stație de metrou, o pietonală plină de oameni, un loc aglomerat într-un oraș agitat, orice locație în care prezentarea mea poate fi privită ca un manifest și nu ca o prezentare pur și simplu.
- Ti-ai facut un plan legat de cariera pentru viitorul apropiat ?
Nu mă așteptam la un număr atât de mare de reacții pozitive privind colecția mea de licență. Nu mă așteptam la nota maximă. Știam foarte bine ce fac și cu toate acestea aveam impresia că lucrările colegelor, din anumite puncte de vedere, pot umbri colecția mea. În schimb, am observat că m-am înșelat în privința aceasta. În afară de mama mea, nimeni nu m-a încurajat spre această reușită, lucru care m-a făcut să fiu puțin nesigură pe forțele mele proprii. Acum că lucrurile stau altfel, îmi voi reconsidera viitorul înspre unul productiv și de efect.
- Ce greseli fac tinerii in moda de azi?
Brandingul a evoluat foarte mult în mentalitatea societății, iar faptul că ținutele sunt cumpărate din Iulius Mall oferă o cu totul altă valoare produsului. De ce? Consider că tinerii din ziua de astăzi greșesc foarte mult aici. Eu, personal, încerc să caut piese vestimentare unice, cât mai deosebite, cât mai originale, să nu cumva să se producă efectul de dublură când merg oriunde în oraș. Atâta timp cât personalitatea se vede în vestimentație, cu siguranță unicitatea este asigurată. Cu toate acestea, nu toată lumea gândește ca mine.
- In tinutele tale(stil personal) , pe ce pui accentul mai mult?
Din cauza tatuajelor mele multicolore, garderoba mea este în mare parte neutră, hainele au un croi mai aparte, dar sunt bine accesorizate. Consider că tot ceea ce este basic poate fi transformat, cu puțină imaginație, în ceva special.
Andreea Ciohodaru -Prototype 00
- Care a fost punctul de plecare al colectiei? Inspiratia? Detaliile sunt lucrate manual?
Suntem eroii propriei lumi, detinem controlul si avem puterea de a ne transforma. Omul este centrul miscarii, iar prin vointa sa, mecanismele vieții sale sunt activate. Cu totii avem un razboi interior din care iesim mai puternici.
Tinutele vestimentare depășesc limitele unor creații funcționale, prototype fiind un înveliș rigid și protectiv al interiorul uman.
Colecția este destinată fanilor sci fi mecha, un gen de animatie japoneza, a cărei lumi experimentale am transpus-o în creații vestimentare. M am inspirat din aspectul cyborgilor Evangelion, din seria de animatie japoneza Neon Genesis Evangelion.
Conceptul colecţiei PROTOTYPE 00 este concretizat în 6 ţinute mixte, 3 feminine 3 masculine.
Acestea se compun din două straturi principale şi sunt completate de forme voluminoase, armură textilă. Simetria este cea care ordonează compoziţia. Primul, cel exterior, este un strat protectiv al interiorului uman. Protectiv prin limitare, constrângere. Ca oameni, suntem programaţi sa funcţionăm în cadrul unor limite, acestea ne protejează de extreme. Ne dorim siguranţa normalului pentru că excesele distrug stabilitatea, determină urmări puternice, din care cu greu te refaci.
Dacă limitele fizice pot fi depăşite prin tehlonogie, cele mentale încă sunt necunoscute. Consider că avem o infinită forţă psihică constrânsă de conştient. Astel, primul înveliş apără prin constrângerea mişcărilor în forme ample, cu o stratificare plană, orizontală prin încastrări, goluri, dar şi mici reliefuri. Este realizat în principal din bumbac şi materiale textile sintetice, întărite, cu printuri digitale încastrate.
Al doilea strat, cel interior, vine ca un acoperământ delicat al corpului vulnerabil, realizat din voal alb sau negru, cu încastrări din material texil moale de un gri metalic şi completat de print digital. Acesta este monocromatic, neutru, cu treceri de la transparent la opac. În construcţia volumelor am ales materiale textile precum: bumbac elastic texturat organic, 2 tipuri de piele artificială, unul mai gros, texturat şi mat, altul subţire şi lucios, diferite materiale din fibre sintetice, texturate mărunt, prin linii sau puncte, bile din plastic transparent, umplute cu texturi metalice.
Pinturile sunt intai desenate de mine digital, in Photoshop. Detalii manuale ar fi decuparea pielii, lipitul ei, umplerea/coaserea bilelor.
- Unde ti-ai vedea purtate piesele din colectie?
Fiind o colectie experiementala, nu este menita purtarii de zi cu zi. In cadrul fashion show urilor, sau al expozitiilor.
- Ce suma ai investit in lucrarea de licenta? Le-ai gandit ca fiind vandabile dupa show? Carui tip de client se adreseaza?
Cam 800 euro. Nu sunt de vanzare, nu am avut in vedere scoaterea unui profit si nici a investitiei.
- Ce crezi ca este esential de stiut si nu s-a predat in facultate?
Importanta, procesul, pregatirea unui photohooting, prelucrarea digitala a imaginilor, realizarea acestei prezentari finale a unei tinute/colectii, fotografii dar si video.
- Daca nu ai fi conditionata de timp/bani/logistica, cum ti-ai imagina tu show-ul ideal pentru colectia creata de tine?
Mi-ar placea sa fie un spatiu inchis, larg, o hala, in care sa fie recreat spatiul din anime, zona in care sunt tinuti Evangelion pentru reparatii/lansare. Tinutele ies simultan din pamant, aparent dintr un lichid portocaliu -o capsula verticala din sticla-, fum, lumini rosii. Se opresc toate, porneste o muzica tehno- remix, iar una cate una, incep walk ul.
- Ti-ai facut un plan legat de cariera pentru viitorul apropiat ?
In continuare voi urma cursurile de master, Moda si Costum, timp in care imi voi pune la punct un plan pentru un magazin online.
- Ce greseli fac tinerii in moda de azi?
Nu cred ca sunt greseli in moda, pentru mine este un domeniu liber, incapator pt toti si toate gusturile. Fiecare se afiseaza cum simte.
- In tinutele tale(stil personal) , pe ce pui accentul mai mult?
Hmm.. nu tin cont de un accent. Potrivirea cu ocazia?:))
Gabriella Roman -HURO Me
- Care a fost punctul de plecare al colectiei? Inspiratia? Detaliile sunt lucrate manual?
M-am gândit îndelung ce temă să aleg, aceste trebuind să fie ceva cu însemnătate, o parte din mine.O parte care începe să dispară din jurul nostru, dar există în fiecare dintre noi, tradiţia – folclorul – originea, ceva ce nu poate lua nimeni.
Conceptul Huro Me este un autoportret, care promovează cultura mixtă, combinarea motivelor româneşti cu motive maghiare. Deoarece fiind de naţionalitate maghiară şi trăind în România, aş vrea să promovez uniunea dintre aceste două naţiuni, uniunea sufletească, lăsând deoparte politica sau istoria, deoarece oamenii de naţionalitate maghiară ca şi cea română simt la fel dragostea de pământ şi natură, iubirea pentru ţara această bogată, cu comori descoperite dar şi ascunse. Titlul „ HURO ME “ însemnând Ungaria / România culturi care m-au înconjurat mereu , două culturi cu care am crescut şi trăit în simbioză, cu ajutorul cărora m-am dezvoltat, ambele însemnând la fel de mult pentru mine, două culturi frumoase şi diferite, care nu s – au întâlnit până acum în aceleaşi context, şi aici mă refer la modă, design şi arta în sine.
Am ales ca sursă de inspiraţie motivele româneşti şi maghiare in ideea de a ne respecta tradiţiile şi originea. Motivele florale, jocul, focul, soarele, geometria sacră – acestea fiind folosite încă de pe vremea dacilor – practic începuturile culturii poporului român. Pe de altă parte, am ales să studiez , să înţeleg şi să confecţionez şi ţinute cu influenţe maghiare, o altă parte importantă din mine. Am învăţat, că trebuie să respect să învăţ şi să nu îmi uit niciodată originea.
Broderiile au fost realizate de către digitex SRL şi cele manuale decătre mama mea.
- Unde ti-ai vedea purtate piesele din colectie?
Colecţia Huro Me este adresată femeilor nonconformiste, iubitoare de artă şi culoare, mândre de originea lor, tinutele sunt usor de purtat atat pe zi cat si seara, pentru orice gen de eveniment.
- Ce suma ai investit in lucrarea de licenta? Le-ai gandit ca fiind vandabile dupa show? Carui tip de client se adreseaza?
Bugetul pentru lucrarea de licenţă a fost foarte mare, fiind vorba despre broderii. Am început să strâng banii din liceu deja, pentru colecţie.
Am primit comenzi, şi acum mă pregătesc să fac nişte piese uşoare, pentru zilele de vară, inspirată din colecţia Huro Me.
Asemeni unui soldat care îşi preţuieşte uniforma, aşa ar trebui să se simtă un om atunci când îmbracă portul popular, dragostea de ţară şi fiind îndrăgostită iremediabil de țesăturile naturale și de simbolistica motivelor brodate,astfel celebrând feminitatea eternă prin ideea styling – ului modern cu accente traditioale a două culturi frumoase şi puternice, care creează o imagie puternic contemporană.
- Ce crezi ca este esential de stiut si nu s-a predat in facultate?
Mi-ar fi plăcut să învăţăm mai mult despre vânzarea şi plasarea produsului. Deşi am făcut marketing şi ajută mult ar fi fost bine să ne concentrăm şi pe vânzarea produselor pe care le confecţionăm.
- Daca nu ai fi conditionata de timp/bani/logistica, cum ti-ai imagina tu show-ul ideal pentru o colectia creata de tine?
Pentru mine a fost un mare avantaj că am reuşit să ţinem prezentarea noastră de modă la Opera Română din Timişoara, mi-a plăcut foarte mult locaţia şi m-a ajutat să duc la bun sfârşit conceptul meu într-o manieră completă şi naturală.Nu în ultimul rând aş vrea să amintesc de muzică, una dintre cele mai frumoase forme de artă, hrană pentru suflet, am folosit la prezentare una din melodiile celebrei Maria Tănase, un stâlp important în cultura tradiţională a ţării. Nu cred că există o declaraţie de dragoste mai profundă pentru Ţară.
- Ti-ai facut un plan legat de cariera pentru viitorul apropiat ?
Da, aş vrea să îmi deschid un atelier cu grădină, aici în Timişoara.
- Ce greseli fac tinerii in moda de azi?
În general nu mă interesează foarte mult ce greşesc oamenii. Regula ar putea fi mai degraba: Fără reguli, fă totul cu măsură şi cu atitudine şi să nu uităm că felul în care ne îmbrăcăm transmite un mesaj precis persoanelor cu care intram in contact. Dar problema se complică atunci când există trenduri, cum ar fi printurile ( ex. animal prin-ul ), cu care poţi greşi uşor sau putem vorbii despre nişte transformări în obiecte sexuale, şi nu în femei interesante, în ideea că din nefericire sexul încă vinde. Dar şi pe stradă există ţinute, ce pot atrage atenţia la fel ca şi cele din show-urile de modă.
- In tinutele tale(stil personal) , pe ce pui accentul mai mult?
Vara, îmi place albul. Iarna, îmi place negrul. Dar nu în sensul clasic, pentru că negrul poate fi folosit pe diverse texturi: pe piele, pe bumbac, pe blană etc. Îmi place ideea de femeie îmbrăcată în negru, dar cu o doză de relaxare, care pune în valoare lookul feminin.
Stilul meu aş putea numi „with a twist”. Îmi plac materialele naturale, fluide, texturi fine şi pielea. În majoritatea timpului stilul meu este relaxat, casual, cu accente feminine, nepretenţios. Îmi place minimalismul şi formele structurale.
1.Cum poți fi designer în ziua de astăzi, având în vedere industria care sparge piața?
Fiecare produs are clientul lui. Trebuie doar sa iti gasesti locul in industrie si sa incerci mereu sa evoluezi, sa incerci sa vii cu ceva nou chiar si reinterpretat.
2.Ce visai sa fii cand erai mica?
Cand eram mica mica vroiam sa fiu doctor apoi avocat. Cand eram deja la gradinita, vroiam sa fiu creator de moda pentru ca papusile mele nu aveau destule haine:))
3. Care este cea mai mare satisfactie din cariera ta? Dar momentele dificile? Cum ai reusit sa le depasesti?
Faptul ca am crescut incet pe propriile mele forte si am ajuns sa fac din numele meu un brand. Momentele dificile apar mai ale sca lucram zilnic cu oameni si e foarte greu, dar nu trebuie sa te dai batut usor pentru ca pana la urma faci ce iti place si nu trebuie sa lasi pe nimeni sa te doboare. Am reusit sa trec peste gandindu-ma ca daca vreau pot sa ajung unde imi propun, fara sa depind de nimeni.